Hur du sätter ihop dina måltider

Undvik att hamna i "allt eller inget"-tänkande

Du kanske vet det. Du hade lovat dig själv att från och med måndag skulle du äta hälsosamt och kanske också träna lite mer. Men så kom måndagen, du var trött och det serverades tårta på jobbet, så du "ramlade in" och åt lite av det du inte fick. Efteråt kanske du drabbades av dåligt samvete eller skuldkänslor, och då är det lättare att bara säga "det är redan förstört, så oroa dig inte" och falla tillbaka i gamla vanor, till exempel med en påse chips i soffan på kvällen. Jag skulle vilja utmana det tänkandet lite; om ett av dina däck är punkterat, går du över och sticker en kniv i de andra tre däcken? Nej, eller hur? Även om det är lite extremt, karikerar det bilden av att bara för att en liten del inte gick som planerat, betyder det inte att allt är förstört. Det viktigaste är den goda avsikten, för lite är fortfarande bättre än ingenting .

Ovanstående ska inte förstås som att vissa livsmedel ska förbjudas, eftersom det då finns en plötslig risk att "ramla in". Det finns inga livsmedel som gör dig överviktig, så länge du äter dem i rätt mängder. Flera studier visar bland annat att även om du äter en pizza om dagen kan du fortfarande gå ner i vikt. Det handlar om hur många kalorier du konsumerar och hur många kalorier du förbränner. Om du har ett kaloriunderskott går du ner i vikt, och om du har ett kaloriöverskott går du upp i vikt.

Makrofördelningen i din mat

När man sätter ihop en måltid utgår man ofta från rätter man känner till. Ett klassiskt exempel är pasta bolognese; allt man egentligen behöver är nötfärs, tomatsås och pasta, och sedan är det bara att tillaga det. En pasta bolognese kan dock sätta ihop smartare. Byt ut 1/3 av köttet mot grönsaker som riven squash och morot, byt ut pastan mot proteinpasta och använd den tomatsås man gillar bäst. Då har man plötsligt en bolognese med färre kalorier och mer protein utan att man kan känna smaken alls. Det betyder att ditt dagliga kaloriintag blir lägre och maten blir mer mättande, vilket är anledningen till att du kanske inte behöver ett kvällsmellanmål, vilket innebär att du minskar ditt dagliga kaloriintag ytterligare. Om du läser vårt andra blogginlägg "Hemligheten till permanent viktminskning" beskriver det bland annat varför protein är så viktigt om du vill ha permanent viktminskning.

Det viktigaste att komma ihåg

När du sätter ihop dina måltider är det viktigaste att du alltid använder några av de livsmedel som du verkligen gillar. Det är ingen idé att äta grönkål dag ut och dag in om du inte tycker att det smakar gott – för då kommer dina hälsosamma vanor inte att vara särskilt länge. Försök istället att utmana dina vanliga rätter och se om de kan göras lite hälsosammare utan att det har någon negativ inverkan på smaken. Om du gör detta till en vana är det nästan garanterat att din hälsosamma livsstil kommer att vara i längden. Självklart vill vi hjälpa dig att komma igång och ge dig inspiration till hälsosamma, läckra och mättande måltider. Därför har vi tagit fram en dietplan på 1500 kalorier som varar i 2 veckor. På så sätt kan du se hur mycket god mat du kan äta varje dag utan att konsumera mer än 1500 kalorier per dag. Klicka in i vår kategori "Mat- och kostplaner" och hitta dietplanen för endast 89,-.


Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de publiceras.

Denna webbplats är skyddad av hCaptcha och hCaptchas integritetspolicy . Användarvillkor gäller.